COP DE FALÇ

Les reflexions de JB.Culla i J Matas a El País sobre els últims resultats del CEO assenyalen per on, plausiblement, rodola el procés. Sembla que ni el PP ni el PSOE acceptarien anar de comparsa de Ciutadans o de Podem que els atrapen avantatjosament i segonament, l’independentisme no afluixa, només es transforma i es radicalitza.

El procés no està encallat, ni desinflat. Segueix l’estratègia de Convergència que consisteix a deixar madurar fins a l’extenuació. El calendari ho permet i s’ha fet intencionadament. Unió consumeix els temps, Rajoy i l’estat també, la Unió Europea va fent, les municipals, l’ANC, les institucions públiques i privades… es tracta de deixar que els ritmes s’esmercin paulatinament.

Es comprèn doncs que el CEO detecti la impaciència dels independentistes. L’espera no és pels qui frisen per tenir les coses enllestides i endreçades. L’ANC ha decidit acompanyarlos. Es preocupa i es neguiteja. Elabora un full de ruta substitutiu. Ningú sap qui o què s’espera. S’està a la manera mexicana d’estar, més que al “a punt!” de la fórmula bíblica. L’ambigüitat és una moneda amb dues cares, enreda la legislació i desconcerta als entusiastes.

Fins quan? Mas amb fruïció, vetlla el calendari conscient del seu valor. No deixa que ningú li prengui. El temps passa, tanmateix, i arriba l’hora de les concrecions. Les altres incògnites del procés bullen en silenci i pròximament impulsaran la locomotora al frenesí. S’acosta el moment de plantar cara i de les grans decisions.

Qui donarà el primer pas? Suspendrà Madrid l’autonomia? Enllestirà el procés judicial contra Mas, Ortega i Rigau? Fins on podrà tibar la Generalitat? Es decidirà aquesta, a una DUI (Declaració Unilateral d’Independència)? Es romanceja i s’espera les juguesques del contrincant, però el calendari afavoreix Rajoy que pot atendre més.

Posats a donar el primer cop, convé que sigui adequat i precís. La tebiesa, els rodeigs, les evasives i els embuts no són eines pel cop de falç. La CUP ho ha insinuat últimament. De fet, s’han exhaurit totes les vies de diàleg i la Unió Europea espera una posició nítida, sense ambigüitats. El joc és enllestir amb una DUI. Totes les peces hi reaccionaran, el marasme es fondrà i començarà la fúria.

Aleshores, els criteris del CATN (Consell Assessor per la Transició Nacional) recollits en el seu Informe número 13 s’hauran de complir. La població haurà d’acceptar l’autoritat de la Generalitat i facilitar l’exercici legítim de les seves competències exclusives sobre el territori i la gent. L’ANC tindrà un paper destacadíssim i se suposa que s’hi prepara amb desfici.

Isidre Palmada

Banyoles,26/3/15

Descarrega-te’l

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s