El Solitari

EL SOLITARI

Un joc és un munt de lleis i feta la llei, feta la trampa, diu el refrany. En els jocs apareix fàcilment, l’espavilat que ho aprofita. Tanmateix en el solitari, que es doni aquesta situació, és estúpid. Perquè l’enganyador i el traït són la mateixa persona.

No sé si veuen la trampa en aquesta afirmació: “El 9-N serà il·legal, només si l’estat vol”. La va fer el President en la roda de premsa, el 5 d’agost. D’entrada, cal dir que no és tramposa. Al contrari, és una frase brillant, suggerent. Tranquil·litza, perquè separa i ordena. Posa en el lloc cada cosa. Els catalans han fet fins aquí. A partir d’ara, depèn dels espanyols. De manera que anem-nos-en de vacances. Quan ells en tornin, ja s’ho trobaran i veurem què fan.

Què vols que facin? Ho han dit de totes les maneres i ara, solament hem de veure-ho amb la nova llei de consultes (sembla que el PSC l’aprovarà). Aquesta llei serà la base legal per fer les consultes. També la del 9-N? Això és el que pretén el President i la convocarà amb les preguntes acordades. Desprès, es tracta de sortir de puntetes, per no fer fressa, i esperar que no se’n adonin. Si els espanyols baden, o són bons jans, farem el referèndum. Hem d’esperar que “no converteixin en il·legal, allò que ho serà (amb la futura llei), de legal”. Fàcil, no?

Hum! Potser, massa fàcil! No sé, sona a allò del solitari, que hem apuntat abans. Tanmateix, el President és home de confiança. Jo li atorgo la meva consideració i espero que la seva roda de premsa hagi estat una jugada tàcita. Una manera de posar accents i comes, perquè ho llegim millor. Si aquest anunci fos estratègic i posés tots els trumfos en aquesta jugada, confiant que la consulta es farà per la gentilesa política de Rajoy, aleshores m’espantaria. M’explico:

El 8 d’abril proppassat, les corts espanyoles varen negar-se a concedir la vènia del referèndum. Aleshores el President va obrir una nova etapa, la que culminarà amb l’aprovació de la llei de consultes i la convocatòria (legal) del 9-N. Si els catalans no poden ser consultats, el procés acabarà. Això és el que anunciava el President. Ho solemnitzava, tàcitament. No hi haurà més espera. Els espanyols han de saber que després d’impugnar la consulta, ja no hi haurà més dilacions, ni terceres vies. Serà un punt i final.

No hi ha doncs, trampes en el solitari en la roda de premsa del President, sinó l’anunci de l’últim cartutx, de la darrera mà estesa. De fet, positivava un ultimàtum: Entossudir-se en prohibir, comporta el trencament. A partir d’aquí, les noves decisions estratègiques seran únicament amb llum catalana. Tothom ho ha d’entendre, també els partits catalans. Convindria que aquests partits comencessin a pensar en la unitat i en clau de país. Ah! Ho poden fer, de pensar-hi, ara mateix. En moment no convida a gaires refiances.

Isidre Palmada
Banyoles,7/8/14

Descarrega-te’l

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s