La Lliçó del rei

LA LLIÇO DEL REI

Assegurar amb convicció que la consulta es farà és l’afirmació dels dirigents que en són partidaris. La mateixa fe hi posen els opositors, per dir el contrari. És temps de trinxera i de persuasió.

Demanar-los més és impossible. Ningú dóna una prova, un sòlid argument o un plantejament consistent. Només hi fan aparèixer l’assegurança. Res més. De manera que els habituats a les raons es troben desarmats, suporten malament unes conviccions tant poc explicades.

Hi havia un temps que la consulta es sostenia fins i tot “tant sí com no”. Ara ja es veu que això no passarà. No passarà, amb tota certesa, aquest 9 de novembre. No hi ha res preparat ni debatut. L’opció de recanvi són unes eleccions. El President i tothom ho admet.

El consens va tirant. Però funciona en l’àmbit de la blanor. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, atorgava a la possibilitat de la consulta, només, un 7 d’una escala del 1 al 10 (La Vanguardia 19 juny). El mateix mitjà recollia el tedi del PP que qualificava la dialèctica sobre la consulta de “pèrdua de temps”. El discurs de Felip VI no va aportar res de nou pels catalans i parlava sobretot, de la llei.

Miquel Iceta puja. La seva tesi que la consulta es farà desprès de les eleccions 2015, amb la nova conjuntura estatal, pren força. És molt enraonada. Més que la del President. Sobretot perquè la confiança cega amb Rajoy, amb la seva bonhomia, va de baixa. Ell i el seu equip s’han tancat en la legalitat i difícilment algú els traurà d’aquí.

Tot i que les plebiscitàries haurien de ser un pla alternatiu, seran de fet, el resultat de la dolçor, la suavitat i la benevolència dels partits i del President. Aquests donen tot el temps a Rajoy i desfullen els dies esperant que avui sigui diferent. És la seva tàctica. Però això els cava la pròpia trampa i ells mateixos seran els caçats. La condescendència no serveix a la consulta.

La consulta no té un vehicle polític, no té poder. Si els partits no l’hi atorguen, la consulta no es farà. Ho hem vist amb el rei: La unió dels principals partits l’ha enfortit, davant la brama republicana. La unió aclareix i tothom l’entén. El President hauria de convocar també als partits catalans i avaluar les expectatives. Enfortir la consulta vol dir fortificar el govern. La unitat parlamentaria s’ha de traduir en un govern de concentració. Els catalans han de poder exigir. Queden cent dies de tot o res i la confiança amb què la consulta s’ha de fer, s’ha d’enrobustir.

Isidre Palmada
Banyoles, 20/6/14

Descarrega-te’l

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s