LES ABSOLTES DE LA TERCERA VIA

LES ABSOLTES DE LA TERCERA VIA

Aquest juny serà el mes de la tercera via. Duran cremarà les naus, definitivament. Està nerviós: “Si Rajoy no es mou ja, tot rebentarà!”, ha sentenciat. De fet, el “tot rebentarà!” és un crit de guerra, de creuada. Convida a cremar les naus i a lliurar l’últim combat, abans del xoc de trens.

Duran entén que està en la diana. Sap que s’espera molt de la seva posició per refer els ponts trencats. Foment i CEOE busquen desesperadament reconduir el procés català i, sense Rubalcaba, Duran ostenta el testimoni. És l’únic que pot defensar aquests postulats. El d’Unió està exultant, nota que una part de la gran empresa ha posat en ell la cara política dels seus interessos.

El 8 de juny Duran va amenaçar de plegar (per enèsima vegada). El gest pretenia provocar varis efectes, imprescindibles pel combat final que vol lliurar. Aconseguir que el PP li reconegués el rol “d’important interlocutor” i lamentés que plegués. També aspirava provocar un reviscolament de la coalició. Finalment, volia refermar el seu lideratge dins Unió. En anteriors amenaces havia assolit els tres objectius. Ara, davant el repte d’aquest juny, es tractava de reafirmar-ho.

No obstant això, en aquesta ocasió els vents no li han estat propicis: El PP ha lamentat que plegui, però no l’ajuda. Convergència li ha fet saber que ja l’ha descomptat. Rull i Rigau li ho han dit públicament. Finalment, Unió ha “fet pinya” al seu voltant. Però li ha posat un ultimàtum: Si no aconsegueix la tercera via abans del 9 de novembre, aleshores un consell nacional extraordinari decidirà el vot del partit (podria sumar-se a la independència).

De manera que aquest juny, Duran ha d’assolir la tercera via si vol continuar en la política i és conscient de què la derrota serà nefasta per ell i pel qui representa. La gran empresa l’ajudarà i el “nou” PSC li posarà tota la tropa. Però ara no pot abandonar. Abans de les vacances lliurarà l’última batalla. Si la tercera via no reïx, tot s’haurà perdut i vindrà el xoc inevitable.

La tercera via és la bomba per rebentar al procés a la independència. Si Duran no se’n surt, la primera pregunta de la votació del 9 de novembre serà sobrera. Tot i la sagnia, Madrid haurà decidit que no canviarà el model d’estat. Els partits hauran d’avaluar-ho i decidir si volen, tanmateix, continuar la consulta.

El xoc de trens no hauria d’agafar passius, a l’expectativa, aquests partits. Si la consulta s’ha de fer legalment, aleshores ells hauran de doblegar Rajoy.

Isidre Palmada
Banyoles, 16/6/14

Descarrega-te’l

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s