MÉS LLUNY…

El President ha remodelat el govern i ha presentat un full de ruta de 156 accions a desenvolupar. Li queden 150 dies fins al 15 de juliol i cloure la legislatura. Després vénen les vacances d’estiu i les eleccions del 27S. De manera que el dia 1 de juny podrem avaluar els primers 100 dies (i el zenit) d’aquest pla de treball.

La valoració sobre la finalitat d’aquesta remodelació ha estat molt diversa. Uns hi han vist motius electoralistes i altres de reorganització de CiU. El President ha explicat que vol consolidar la feina que queda per fer i preparar la desconnexió amb Espanya. Es pretén arribar a les eleccions amb els plànols i els comptes pressupostats de les estructures d’estat (després de les eleccions, si s’escau, caldrà executar-les).

Tres departaments, el d’Economia, el d’Empresa i el de Benestar, dissenyaran el Banc Central de Catalunya, la Hisenda i la Seguretat Social. Serà necessari establir contactes i estimar el suport de les principals firmes i entitats financeres i convindrà fer una tasca de pedagogia entre la ciutadania que les donarà el vot.

S’impulsarà la “Llei d’Acció Exterior 2015-2018” que contempla la creació de Delegacions (com les recents a Àustria, Itàlia i la UE) i la difusió del dret a la independència. Es crearan protocols de desconnexió del cos de mossos d’esquadra, dels sistemes energètics, del subministrament, de les infraestructures logístiques i de mobilitat i s’enllestirà el compte d’actius i passius per les futures converses amb l’Estat espanyol i la UE.

Hi ha un segon grup de mesures tan important com les primeres i que explica les dificultats internes de la federació CiU, en aquest terreny: Al primer Govern, Mas va aliar-se amb el PP amb polítiques neoliberals per a resoldre la crisi. Ara ha virat a l’esquerra. Les últimes mesures anunciades són clarament socialdemòcrates i en aquests 100 dies, Mas i el seu Govern compartiran l’ona dels moviments socials.

El President ha anunciat un pla d’acció immediata per a lluitar contra la pobresa, l’exclusió social i mesures de protecció de les famílies, sobretot les que hi ha fills o malalts. Dedicarà tot l’esforç al benestar dels més dèbils ajudant-los en ensenyament, sanitat i habitatge. De manera que en aquests 100 dies creixerà el feeling i la sintonia entre els independentistes.

L’avaluació dels cent dies d’aquest “nou govern” s’escaurà en plena valoració de les municipals. Segurament els discursos s’enllaçaran i alhora, s’analitzaran amb vistes a les futures plebiscitàries. Les quals esdevindran 100 dies després. L’onze de setembre serà el començament de la campanya electoral.

En aquesta avaluació hi podria haver una proposta de remodelació del Gabinet i seria fantàstic acabar els últims 50 dies de la legislatura amb un Govern de concentració que mostrés amb nitidesa que la classe política anirà, amb fermesa, més lluny.

Isidre Palmada
Banyoles,19/2/15

Descarrega-te’l

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s