POSICIÓ DEL COL·LECTIU DRASSANES DAVANT LA CRISI HUMANITÀRIA MUNDIAL

Deixa un comentari

drassanes_blus_ok

COMUNICAT

D’acord amb el Protocol sobre l’Estatut dels refugiats de 1967, ratificat per 147 Estats, aquests estan obligats a protegir els refugiats que es troben en el seu territori; un refugiat té dret a estar lliure de les penes relatives a la il·legalitat de la seva entrada o presència dins d’un país; i cap Estat signatari del protocol podrà expulsar o retornar (“refoulement”) al refugiat, de cap manera, a les fronteres de territoris on la seva vida o la seva llibertat perilli per causa de la seva raça, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social o opinió política particular, encara que hagi entrat “il·legalment”, és a dir sense els visats corresponents.

D’acord amb aquests postulats, des del Col·lectiu Drassanes:

  1. Denunciem la falta de resposta internacional davant la greu situació creada al Mediterrani.

  2. Denunciem la falta de recursos proporcionats per la comunitat internacional als països més directament afectats per l’allau migratòria, alguns d’ells, com ara Jordània i Líban, des de fa anys i, més recentment, Turquia, però també Grècia, Itàlia i Espanya. Aquesta mancança és especialment escandalosa per part de l’ONU i les seves agències directament afectades, com ara ACNUR i PMA, que fins i tot traslladen la responsabilitat de l’atenció a l’onada migratòria als països receptors primaris de la mateixa, instant-los a actuar de manera eficient, sense proporcionar mitjans suficients per fer-ho. De fet, en els darrers temps aquest organismes de l’ONU han disminuït en un 50% les seves aportacions als camps de refugiats libanesos.

  3. Denunciem els impediments brutals que alguns països interposen per reprimir l’entrada d’immigrants, com ara les tanques amb ganivetes aixecades per Hongria, però també per Espanya a Ceuta i Melilla, així com l’impediment a continuar el viatge cap a altres països europeus.

  4. Denunciem la hipocresia europea de fer distincions entre migrants “polítics” i migrants “econòmics”, quan, més enllà de la situació de guerra a l’Orient Mitjà, bona part dels migrants subsaharians ho fan empesos pel fet que les terres fèrtils que conreaven han estat venudes pels seus governs corruptes a grans holdings multinacionals, amb seu central a Estats Units, Xina, Gran Bretanya, Alemanya, l’Índia i els Països Baixos, per aquest ordre. Denunciem específicament l’actitud del govern conservador de la Gran Bretanya, impedint sistemàticament el pas d’aquests migrants que intenten travessar de Calais a Dover, quan una bona part dels causants de la seva misèria operen a la City de Londres. En aquest sentit recordem que els tractats internacionals són d’obligat compliment, per sobre de les legislacions dels Estats que els han ratificat, com és el cas del Regne Unit de la Gran Bretanya.

  5. Denunciem la nul·la presència de la Sisena Flota dels Estats Units en el rescat dels refugiats que s’aventuren al Mediterrani, quan té el seu quarter general a Nàpols i quan, a part de la base de Rota, té un batalló de destroyers a Gaeta, avions de vigilància a Sigonella, i un esquadró de patrulla a Creta, entre d’altres llocs on podria actuar per salvar vides, no únicament per bombardejar-les. Denunciem, així mateix, que els Estats Units, que manté una política d’aliances amb Estats amb greus mancances democràtiques a les zones en conflicte, no hagin ofert la possibilitat d’acollir refugiats en el seu territori, ja que es tracta d’un conflicte global, i que la seva implicació hauria de ser paral·lela a la necessària implicació europea.

  6. Constatem que el govern del Regne d’Espanya només sembla disposat a acollir un parell de milers de refugiats i que l’obtenció de l’estatus de refugiat és competència exclusiva del govern de l’Estat. Des del nostre Col·lectiu, treballarem perquè una República Catalana Independent no únicament derogui les lleis espanyoles d’estrangeria i elimini els CIE, sinó que, tenint en la memòria l’èxode dramàtic dels derrotats de la guerra del 36-39, i les migracions forçoses dels anys 50-70, la RCI promourà una política d’acolliment dels migrants justa i solidària”.

  7. Demanem a l’església catòlica, que posseeix un gran nombre d’immobles en desús –com ara rectories- o amb una utilització parcial –com ara convents- a posar-los a disposició immediata per facilitar l’acolliment, atès, a més, que, com a conseqüència del concordat entre el Regne d’Espanya i la Santa Seu, aquests immobles estan exempts del pagament de l’IBI i no aporten, doncs, cap recurs que ajudi a les migrades finances públiques catalanes.

  8. Reconeixem la tasca eficient que, malgrat la manca de competències, realitza la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

I, finalment,

  1. Instem a tota la ciutadania, i molt especialment als electes municipals, a implicar-se en l’ajuda activa a aquestes persones, proporcionant refugi, habitatge i possibilitats d’empadronament –que comporta dret a la sanitat i a l’educació- més enllà de les normatives repressores de l’Estat Espanyol i la Comunitat Internacional.

Col·lectiu Drassanes

Països Catalans, Mar Mediterrània, a 3 de setembre de 2015

info@drassanes.cat

http://drassanes.cat

@drassanesCAT

facebooK: Col·lectiu Drassanes

Descarrega’t el comunicat en pdf

El Col∙lectiu Drassanes és un espai de reflexió i debat, compromès en tres línies de treball: 1- El Referèndum sobre la independència de Catalunya, com a element imprescindible del procés. 2- El desenvolupament d’un procés constituent per proclamar un país nou lliure dels ròssecs del passat. 3- Una República amb un model just de democràcia política, econòmica i social.

Deixa un comentari