Reflexions per la ruptura

Amb aquest article, el Col·lectiu Drassanes volem aportar algunes reflexions sobre el full de ruta a seguir per assolir una majoria social favorable a la creació de la república catalana independent.

Pensem que és imprescindible que les pròximes eleccions del 27-S tinguin un caràcter plebiscitari i constituent i que hi hagi una majoria de vots i d’escons a favor de la independència i de l’obertura d’un procés constituent català. Per contribuir a fer-ho, creiem que s’ha d’endegar des d’ara mateix un procés de debat constituent, des de baix, en el qual les classes populars prenguin el protagonisme, s’organitzin i iniciïn un debat que permeti la seva plena implicació en l’elaboració de les bases del que ha de ser la constitució del nou estat català sobirà. Aquest debat constituent és necessari no únicament per als independentistes sinó també per fer veure a aquells que no ho són que estem treballant per configurar un nou model de societat, lliure, democràtica, justa, respectuosa amb la cultura i el medi ambient i capaç d’eradicar les males pràctiques polítiques i la corrupció, i que aquest camí només és possible fer-lo des de la independència i que el volem fer amb la màxima participació per garantir que en el nou ordenament s’hi reculli la voluntat majoritària del poble de Catalunya.

Obrir un procés constituent rupturista, democràtic, transversal i participatiu i proclamar en la nova legislatura la república catalana independent implica la realització d’un acte de sobirania i el trencament de facto amb la legalitat de l’Estat espanyol. Aquest és un objectiu estratègic que pot suscitar una majoria social favorable, perquè és l’única via que pot permetre des de la radicalitat democràtica, amb la màxima participació ciutadana, la definició i la construcció col·lectiva del model de país que necessitem. I, en aquest objectiu, hi poden estar interessades no solament les persones favorables al fet que Catalunya per raons de dret sigui un estat independent, sinó també aquelles altres que preferirien una solució que mantingués algun tipus de lligam amb l’Estat espanyol però que veuen que aquesta opció està totalment bloquejada en l’actual context polític i que molt difícilment pot deixar d’estar-ho en el futur. Es tracta d’arribar a establir, per mitjà d’un debat democràtic i participatiu, una nova constitució sobirana que respongui a les necessitats de la gran majoria de la ciutadania catalana, posant els seus interessos per damunt dels de les elits que voldrien imposar una constitució al marge de la participació popular i a la mesura només dels seus propis interessos.

Per avançar en aquest procés, proposem la creació d’assemblees populars de debat constituent, en diferents àmbits (vila o barri, ciutat o comarca, regió o vegueria) i amb fórmules que permetin la màxima participació de tots els sectors socials favorables al dret a decidir (veïns, treballadors, professionals…), i en les quals a partir del debat s’arribi a la concreció de propostes de contingut constitucional que, per les vies que oficialment s’estableixin (i en les quals els nous ajuntaments electes hi hauran de tenir un paper important), incideixin en l’establiment de les bases constituents de la república catalana independent. Atès que és possible que hi hagi sectors reticents al fet que el procés constituent sigui el màxim de participatiu, caldrà que hi hagi una mobilització permanent de suport al debat constituent per tal d’evitar qualsevol intent de menystenir-lo.

Lluís Vila Blanché

23 de març de 2015

article publicat a El Punt/Avui el 23 de març de 2015

Descarrega-te’l

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s