ELS TRACTATS EUROPEUS

Alguns d’ICV, d’Unió, de Podemos, de Colau, etc. pensen que els independentistes volen fer la secessió sense encomanarse a cap sant i entrarla per la cabota a l’esfera internacional. Diuen això i somriuen emmurriats, fent un cluc d’ull còmplice.

És el mètode de reducció a l’absurd, del vell Aristòtil. Dit així, sembla que els independentistes han embogit: Què en són de sapastres, aquests independentistes! ¿Què no ho veus? Van amb el lliri a la mà, els innocents! Han passat de demanar un principi democràtic a saltarnosel.

Ara faran una DUI (Declaració Unilateral d’Independència) i esperen que Europa els rebi amb els braços oberts. La DUI forçarà, endemés, a l’estat a negociar. Aquesta idea que serem independents per la força els captiva. Europa però, no vol problemes d’aquesta mena i… no els sortirà bé. Conclouen ICV, Unió, Podemos, Colau, etc. satisfets del seu raonament.

Resumint: Aquest és el pensament de Margallo i Rajoy. Ells hi posen poesia i envien la independència a l’estratosfera. ICV, Unió, Podemos, Colau, etc. no se n’adonen, però, diuen el mateix. Perquè viuen amb el cap jup. Miren la correlació de forces amb ulls autonòmics i no veuen que aquesta relació ha canviat.

El catalanisme ha crescut, s’ha tornat independentista, i necessita una eixida. Els seus drets s’han de vehicular políticament. Si Madrid no sap com ferho o bé no vol, no és el problema del catalanisme. La causa és la cintura política dels espanyols. Si ICV, Unió, Podemos, Colau, etc. aixequessin el cap i miressin l’horitzó comprendrien.

Fer d’àrbitre amb gent educada i dialogant no costa. És europeu. Els catalans poden parlar, escoltar, proposar, acordar… Els espanyols, en canvi, no ho poden fer. S’aferren a la seva bíbliaconstitució i no es volen moure. Als primers anar a Europa no els és cap problema. Perquè estan oberts a raonar democràticament.

La Unió Europea són els tractats. Els pactes són per a complirlos i els “afers interns” són de cadascú, de cada país. Això diuen els acords signats i Margallo i Rajoy ho recorden sovint. En presumeixen com una amenaça. Tanmateix, Europa no deixa als governs sols davant el cingle. Els grecs i la crisi econòmica espanyola en són la mostra. Si les necessiten, les institucions comunitàries estan amatents i curen els problemes.

La Generalitat és govern espanyol i… també la Generalitat és govern europeu. Està enllaçada a la Unió pels tractats. Europa l’escoltarà. Perquè els acords són per seguirlos. Catalunya, solament, ha de tenir un govern amb voluntat de departir i un expedient farcit de raons. Els podrà exigir que la considerin.

Isidre Palmada

Banyoles, 25/4/15

Descarrega-te’l

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s