QUINA ÉS LA LEGITIMITAT DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL ESPANYOL ACTUAL?

Per a qui no ho sàpiga, els 12 membres del Tribunal Constitucional (o TC) son nomenats:
Pel Congrés (4 membres),
Pel Senat (4 membre),
Pel Govern espanyol (2 membres),
i pel Consell General del Poder Judicial, o CSPJ, (2 membres).
Que fan els 12 en total.

I qui nomena els 20 vocals del CSPJ?? Sorprenent! No hi intervé de forma directa cap estament estrictament propi de l’àmbit del Dret ni de la ciutadania. També son nomenats per institucions polítiques!
El 50% d’aquests 20 vocals son triats pel Senat (10 membres) i l’altre 50% ho son pel Congrés (10 membres). És a dir, la tria dels vocals del CSPJ també és decisió política! Com es pot assegurar i garantir, amb aquests mecanismes, la independència del poder judicial respecte al poder legislatiu (Congrés) i al poder executiu (Govern) de l’Estat espanyol? La veritat, amb aquest sistema a l’espanyola, és impossible que quedi garantida aquesta independència judicial, ans al contrari, assegura la unitat d’acció política dels 3 poders!

Aquesta separació dels 3 poders és el fonament principal i és la única manera de garantir una regulació justa i equitativa de les funcions i accions respectives, i de garantir que la redacció de les lleis, i l’aplicació de la justícia, s’ajusta al Dret, i no a l’inrevés, com és el cas a Espanya, on sembla que l’objectiu del Govern espanyol sigui regular (i modificar) el Dret a cop de decrets, que ni tan sols son aprovats ni ratificats pel Congrés. Curiós oi? A diferència del que està establert en les democràcies sòlides, que ho son de debò, en la designació dels membres del TC i dels vocals del CGPJ de la tan adjectivada democràcia espanyola, no hi intervenen, de forma directa, ni la ciutadania, ni els experts en dret.

En conclusió, està clar que la tria de cadascun dels 12 membres del TC, basat en interessos polítics, aconseguirà fàcilment que les decisions del TC es fonamentin en POLÍTICA, com totes les decisions pròpies del Senat, el Congrés i el Govern espanyols. Amb els mecanismes establerts, és difícil imaginar que podria ser d’una altra manera.
És més, alguns membres destacats han militat en el partit del l’actual Govern, el PP, i no se n’amaguen, ans al contrari, ho venen com un valor afegit al seu nomenament.
Des del meu punt de vista, aquest mètode per triar els membres del TC espanyol actual fa pudor d’engany i de partidisme polític, i fa dubtar de la capacitat del TC per interpretar la Constitució vigent d’acord amb els drets dels ciutadans. Com és sabut mai una llei pot contradir o comprometre els drets (també els fonamentals) de la ciutadania, espanyola, catalana o mundial. Quan la llei preval per sobre dels drets, es qualifica l’àmbit polític corresponent de dictadura.
Per tant el poder judicial espanyol està tot sencer en mans polítiques.
Els jutges, advocats, ciutadans no hi poden dir la seva, com ho fan a les societats realment demòcrates.
Aquest TC només té capacitat per prendre decisions POLÍTIQUES!
Les lleis, com tot, poden tenir interpretacions diverses. I les lleis, en les societats realment demòcrates, s’ajusten a l’ampliació dels Drets de la Ciutadania, i es desmarquen de la intencionalitat política dels organismes polítics. Recordem que a la Universitat, les Facultats son de Dret i no de Llei.
En conclusió: malgrat la distància del meu àmbit professional, no em cal ser una experta en dret per tenir dubtes importants i raonables respecte a la LEGITIMITAT d’aquest TC. És més, des de la raó i el sentit comú, dubto molt que aquest TC s’atreveixi a basar les seves decisions en els drets fonamentals de la ciutadania, en general i molt especialment la catalana, que no té ni ha tingut cap poder per intervenir en la seva nominació.

Per tant, les meves conclusions son:
1.- Que El TRIBUNAL CONSTITUCIONAL, en absència de la independència del poder judicial, és ART i PART, i aquest fet l’incapacita per a la decisió, suposadament jurídica i independent, que li demana el GOVERN espanyol.
2.- Que els acords que està prenent seran inevitablement més POLÍTICS que JURÍDICS, d’acord amb el color polític del Senat, el Congrés i el Govern ESPANYOLS.
3.- Que d’entrada, no hauria d’admetre a tràmit la reclamació del Govern espanyol per ERROR IMPORTANT DE FORMA. Curiosament la impugnació que demana el Govern espanyol es refereix a un decret inexistent de la Generalitat del 2004. A qualsevol ciutadà normal se li demanarien explicacions.
4.- Que a les democràcies de veritat, se separen els poders LEGISLATIU, JUDICIAL, i EXECUTIU. Quan la organització política d’un Estat és incapaç de garantir la independència mútua entre els 3 poders, la organització política corresponent s’empelta dels trets característics de les DICTADURES.
5.- L’Estat Espanyol ha estructurat la TRIA dels membres del TC tal i com ho faria una dictadura.

AMB TOT
És urgent, des de la ciutadania catalana, acabar el procés de pseudo TRANSICIÓ iniciat al 1976 i actuar ara definitivament d’acord amb els drets fonamentals (inclós el d’autodeterminació) i la VIA CATALANA!
NO ENS DEIXEM ENGANYAR!! Aquest TC no garanteix la independència i la llibertat d’acció que s’espera del poder judicial en una vertadera societat demòcrata!!
NO ACATEM aquest TC que pren DECISIONS POLÍTIQUES, disfressades de JUSTES i JURÍDIQUES, amb l’objectiu d’aniquilar els DRETS de la CIUTADANIA CATALANA!
El POBLE català ha dit que VOL VOTAR amb manifestacions GEGANTINES (del 20% de la població, fins i tot segons El Mundo)!
El POBLE català va VOTAR el PARLAMENT actual ara fa gairebé 2 anys, i els 2/3 dels diputats demanen el Dret a l’Autodeterminació!
El POBLE català VOTARÀ el proper 9 de novembre del 2014, d’acord amb la convocatòria que ja ha signat el nostre President , sobre la INDEPENDÈNCIA!!
NO ACATEM el TC!
OBEIM el MANDAT DEMOCRÀTIC dels CIUTADANS i CIUTADANES de CATALUNYA!
El 9N VOTAREM, i si la ciutadania catalana sencera és capaç de practicar el VOT INFORMAT, decidirem INDEPENDÈNCIA

Odette Viñas i Gomis,
membre de l’ANC, del Col·lectiu Drassanes, de l’Espai Mata de Jonc i de la Xarxa Referèndum 9N.

Barcelona, 29 setembre 2014

Descarrega-te’l

1 thoughts on “QUINA ÉS LA LEGITIMITAT DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL ESPANYOL ACTUAL?

  1. Felicitats!!! Bona feina!!!

Deixa un comentari