Ens volen com a súbdits, però som ciutadans

Mas i Junqueras van escenificar, ahir al vespre, el seu menyspreu absolut envers la ciutadania que el nou de novembre va desobeir l’Estat i va prendre la decisió d’agafar el seu destí amb les dues mans, esdevenint ciutadans lliures.

Mas i Junqueras han traït el missatge. Fins ara, molts ens pensàvem que eren l’Estat, els partits d’obediència espanyola, els poders fàctics –és a dir, les empreses de l’Ibex i tota la resta d’actors econòmics i mediàtics, que són el poder autèntic- els que no havien entès res del que estava passant a Catalunya.

Ahir, Mas i Junqueras van demostrar que, ells tampoc, no entenen res del que està passant a Catalunya.

Perquè el que està passant és que ens tracten com a súbdits, quan nosaltres ja hem decidit que som ciutadans. Amb el concepte més republicà de ciutadania: persones amb uns drets civils inalienables, amb assumpció també dels seus deures, amb la implicació directa en la cosa pública –que això és el que vol dir república- per preservar allò que ens fa humans: la llibertat (de ser, de viure, de pensar, d’expressar-se), la igualtat (tots tenim el dret de tenir deures, tots tenim el deure de defensar els drets), la fraternitat (impedir que els poderosos exerceixin abusivament el seu poder davant els més dèbils, perquè tots som nosaltres, no existeixen els altres).

Mas i Junqueras no ho han entès. Però els ciutadans, sí. I, des de la decepció davant la deserció, ara més que mai ens hem de dir els uns als altres que no passaran. No som súbdits. Som ciutadans, lliures i iguals, en lluita per aconseguir una república radicalment democràtica.

Ningú va dir que seria fàcil.

Soledat Balaguer

15 de gener de 2015

Descarrega-te’l

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s